Dag 17: Check Point Charlie

Vanmorgen was het schitterend weer en het uitzicht uit de kamer op de rimpelloze Spree mooi.

Na het uitgebreide ontbijt in ons hotel lopen we richting S-Bahnstation Schönewiese, waar we een dagkaart voor het OV kopen. Vandaag staat een wandeling door het midden van Berlijn op de rol. We rijden met de metro naar Nordbahnhof. Dit station was tijdens de koude oorlog een spookstation, waar alle uitgangen dichtgemetseld waren om de Oostduitsers te ‘beschermen’ tegen het kapitalistische westen.

Hierna lopen we door naar het bezoekerscentrum over de Berlijnse Muur. We kijken daar naar een film over de waanzin van de muur en lopen daarna door wat nu een park is, maar eerder echt een deel van de muur was.

Vanaf hier start ook onze wandeling van 11 kilometer door Berlin Mitte. We lopen door bekende en minder bekende delen van Berlijn. Omdat we van al dat gewandel trek hebben gekregen eten we heerlijk Aziatisch in een klein Vietnamees restaurant. Vers en heel goed betaalbaar. En in Berlijn hoort daar het volgende bij:

Verder gaat richting Museumeiland, waar 5 musea zijn gesitueerd op een eiland in de Spree. De musea zijn niet echt onze smaak, maar de gebouwen zijn wel mooi om te zien.

Hierna lopen we Unter den Linden, een hele brede straat van Berlijn. Daarna gaat het richting Französische Straße, waar de een mooi zicht hebben op de Franse Kerk, het Konzerthaus en een voormalige kerk met een tentoonstelling over de Duitse democratie.

Na een klein stuk lopen bereiken we een plek waar veel mensen staan en foto’s maken, het bekende Check Point Charlie.

Bizar dat dit enige tijd de enige plek was waar je destijds tijdelijk van West naar Oost Berlijn kon als westerling. We hoeven niet zonodig met een verklede Duitser op de foto, zoals vele anderen wel doen.

Hierna bezoeken we het Topographie des Terrors, een tentoonstelling over de gruwelijkheden die op deze plek door het Nazi regime werden bedacht en voorbereid en overal in Europa werden uitgevoerd. We sluiten aan bij een rondleiding, waarin de gids de vreselijke daden uit de Nazi tijd nader belicht.

Verder gaat onze route om bij monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers te komen. Een indrukwekkend geheel.

Dan lopen we langs de Brandenburger Tor richting Rijksdaggebouw. Daar kunnen we in, maar pas nadat we ons hebben ingeschreven en uitkomen op maandag tussen 17 en 18 uur. We maken nog wel een foto van het gebouw, nu inclusief de koepel, die we als gezegd morgen gaan bezoeken.

Onze route gaat verder langs de Spree, eerst de linkeroever over trottoirs langs brede straten, later over een voetpad langs de rechteroever, dat bijna Italiaans aandoet.

Omdat het alweer uren geleden is dat we gegeten hebben, zoeken we een restaurant waar we kunnen eten. Hierna wandelen we het laatste stuk van onze route met een mooie afsluiting bij Hackeschen Höfen, allerlei hofjes met restaurants en kleine winkeltjes.

Hier eindigt onze tocht van 11 kilometer na circa 8 uur onderweg geweest te zijn. Hierna rijden we met de S-Bahn terug richting het station bij ons hotel, dat we moe maar voldaan bereiken.